Sunday, 23 March 2014

Ya Maulana " Hana Ilhami"





Assalamualaikum...ok lagi cerita pasal novel seperti yang sedia maklum la ya!  that my hobi, cuma nak share je my new collection in my blog ! but tak tahu la bilo la nok start bacanyoooo...page number 1021 hurmmmm....perlu ada masa yang sesuai untuk menghayati kisah "Ya Maulana penulis HANA ILHAMI" . Penulis ni aku tak pernah familiar pun 1st time, tapi jalan cerita dia Macam best je Macam tertarik je.....kau memang the bom kebabooo hihihihih......over pulak ya tapi tak pasti lagi la sebab tak start baca lagi wait n see berapa bintang i will give hihihi..... ^_^ 


Dia Disanjungi kerana ilmu 
Dia Disayangi Kerana Bakti 
Namun Takkala Badai Datang Menguji 
Mampukah Imannya Teguh Bertahan 
Ataupun Karam di Tengah Lautan. 

Maulana...Tegar mencari jalan keredaan Tuhan....




p/s : Lama dah tak membaca....so bila lama tak membaca jadi malas je rasa,  tapi orang kata nak menuntut ilmu tak boleh la malas-malas dan banyak alasan itu dan ini.... nanti ilmu pun susah nak masuk kan???  so jangan jadikan satu alasan untuk diri sendiri. To Norshahida Bt Mat tlg jgn jd pemalas sangat ya try to be positive not negative.

 " USAHA TANGGA KEJAYAAN" remember that!! ^_^ 


Saturday, 8 March 2014

Selamat Hari wanita Sedunia



:: Assalamualaikum :: 

Okey...... seperti yang sedia maklum la kan pada hari sabtu 8/3 2014 adalah hari WANITA SEDUNIA !! but i hope not too late to wish, firstly SELAMAT HARI WANITA to my mom Pn. Zubaidah Bt Jusoh....terima kasih ma kerana melahirkan saya di dunia ni, mohon restu dan keberkatan dari mu dunia dan akhirat atas jasa dan pengorbanan yang tak terbalas, because hanya allah saja yang mampu membalas segala jasa-jasamu, terutamanya kesakitan Ma tanggung untuk melahirkan saya di dunia ni! Syukur Alhamdulillah Ya Allah kerana aku di lahirkan sebagai seorang wanita ^_^



TO ALL WOMEN IN THE WORLD, I WISH HAPPY WOMEN'S DAY Celebration  
::SHOW UR HAND :: &  :: SHOW YOUR HEART ::



Read this,ladies sedikit perkongsian bersama In sha allah 

Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan???" Tuhan menjawab,"Sudahkah engkau melihat dgn teliti setiap yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan". Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!" Tuhan menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari". Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?" Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata." "Untuk apa???", tanya malaikat. Tuhan melanjutkan,"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, kerisauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan kebanggaan, serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita. Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki, dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri, dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan, mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu, bahkan tertawa ketika ketakutan. Dia berkorban demi orang yang dicintainya, dia mampu berdiri melawan ketidakadilan, dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang, dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia, dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran. Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian, tapi dia mampu mengatasinya. Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka. Allah S.W.T berfirman: "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan." "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. " "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh." "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya." "Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya." "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu." "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." "Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada." "CINTANYA TANPA SYARAT." *Allahuakbar... specially dedicated to Ibu. Ibu disana dan Ibu disini. Istimewanya seorang ibu, dan beruntungnya dijadikan sebagai seorg wanita.
SELAMAT HARI WANITA SEMUA💞💞




p/s : sumber copy & paste from FB Sahimih Soudih TQ :)