Saturday, 11 February 2012

gemuk vs kurus

salam haii kawan- kawan semua sudah sekian lame x update blog sebab rasa malas yang terlampau sangat nak kata BZ xjugak p boleh la...sebenarnye sejak dua menjak ni rasa tansion je nak tau kenapa?? ha ni la nak bukak cerita cikit tengok pada tajuk tu agak2 korang ape ?? mesti dh boleh agak kn?? 1st nak tanye soalan kt korang.........
ape parasaan u all bila ada org ckp u look so fat la, atau dengan  kata lain eh nape nampak makin berisi ??? soalan nih lah yang akan aku ketawa dlu sebelum menjawab hhahahahahahaha........sebenarnya soalan mcm nih i  xkisah dh so that why la ak ketawa ^_^  xda la nk touching2 bagai mcm xboleh nak terima kenyataan lah kan..... pada hakikatnya memng dh gemok ponn cume x sedar diri je, lau org yg xley nk terima hakikat ngan solan mcm ni memang akan sentap and touching la kn???  btol x korang ?? ke korang salah seorang dari pada nih?? tp ak OK,  relex sudah xkisah la org nak ckp Gemok, Gempal, Gendut, cukup pakej 3G hahahahahha..... sebab ak memang dh gemok sangatttttttt....bayangkan lah berat badan naik dengan mendadak tau dari pada 55-60 dan ke atas xley la nk ckp terus terang sangtttt MALU la saya hihihihi......

Nak di jadikan cerita sebenarnye aku nih dh di kira terlebih berat mcm obesiti tu doktor la yg ckp siap bebel2 lagi Ha! nk tau x mcm mane ayat doc tu " you  know your BMI dh over weight, u xjaga makan ke?? u kena kontrol makan kena diet and kurangkan berat dalam 12 kg, ok  ni i bagi u menu diet hope you can use this untuk jaga pemakanan u " korang nak tau x masa ak degar doc to bebel kat ak ak wt muke selamber badak je hahahha....ingat aku kisah sangatt ke ?? ha dlu ak xkisah sngat la kan , sekarang ak dh mula nak amik  kisah d sebab kan faktor kesihatan antaranye adalah :

1. dengan saiz kaki ak yg kecil nih xboleh nak menampung berat badan
2. berat badan x balance ngan BMI
3. lemak yg terkumpul ( boleh mendapat peyakit obesiti)

fakto-faktor lain pulak antaranya :
1. hheheh....baju2 kurung ak semua dh ketat p masih lagi boleh pakai
2. malu lah sebab dah dpat gelaran baru lak....
3. kena marah ngan ayah katanya badan dh mcm kotak dh la pendek xsesuai gemok
4. nak kurus balik mcm dlu hehehe....sbb baru sedar badan dh GEMOK !! uwarrrr...

so kesimpulannya mulai dari sekarang nk kena berdiet la, p masalah nye boleh ke ??? (sbb hobi suke makan ) insyallah saya akan cuba control makan supaya dapat kurangkan berat badan yg berlebihan nih and dengar balik nasihat doktor hari tu & guna menu diet yang die bagi ( p rasa mcm dh hilang je ) hehhehehe....... ok that all orang kata usaha tangga kejayaan so i will try my best insyallah amin....  (^_^)
GEMOK 
KURUS

Thursday, 2 February 2012

PEMBUKA KATA LEMBARAN BARU 2012

salam....syukur alhamdulillah masih lagi di panjangkan umur di tahun baru yang penuh keberkatan ini, berharap masih lagi di beri peluang untuk memperbaiki diri @ muhasabah diri dari yg kurang baik kepada yg lebih baik insyaallah moga di permudahkan oleh yang maha kuasa...orang kata setiap tahun mesti ada azam baru kan tapi bagi sy xperlu , sebab setiap azam kita mungkin masih lagi belum tercapai so di sini saya cuma berharap azam saya yg sebelum-sebelum  ni, insyallah akan tercapai tahun ini^_^  kalau sebelum nih saya cuma mengharapkan diri ini boleh jadi yang terbaik, tapi mungkin xakan tercapai sebab dalam diri seseorang mesti ada kekurangan so saya tidak akak meletakkan diri saya di tempat yg terbaik kerana saya xmampu untuk mejadi seperti itu hanya boleh jadi diri saya saja mengikut kemampuan sendiri....kalau ada perubahan itu semua datang dalam diri saya ( hope yang positive NOT negative hihihi....) ok hanya ini saja pembuka kata untuk tahun BARU jadikan teladan bukan sempadan ok ^_^