Sunday, 23 December 2012

2012 bandar KUANTAN banjir

salam ok berita terkini jam 12.30 bandar kuantan di naiki air, terkejut jugak dengar berita ni dapat call dari my sis ayu, dia mintak tolong tgk kat FB info terkini kawasan banjir, otw balik jalan semua dh naik air then bukak FB tgk ada la orang duk update kawasa- kawasan banjir...nampaknya seperti last year jugak la banjir ni hujan xberhenti2 start pagi xd lagi and now dah mula naik air. ok jom tgk picture dari page KUANTAN saya copy :)




P/S  : sumber picture copy and paste from http://www.facebook.com/pages/KUANTAN/111405245561075

Wednesday, 19 December 2012

siti rosmiza koleksi

ok seperti sedia maklum aku adalah seorang peminat novel yang fanatik jugak la hihihih..... tapi aku akan membaca bila ada masa terluang sahaja dan mengikut mood la jugak sebab nak filling lebih kan, bukan apa menghayati watak-watak dalam novel, so baru ada rasa bila membaca dan boleh la nak bagi feedback after reading like that la. (^_^)

Right now aku nak share tentang koleksi novel penulis SITI ROSMIZA, so nak tau lebih about her boleh la click di sini ye   Siti-RosmizahSR-Publication


:: ANDAI ITU TAKDIRNYA ::
jalan cerita novel ni sangat menyayat hati sedih menagis aku layan this novel jalan cerita yang sangat menyentuh hati ku. perceritaan yang agak sedih degan watak Alia seorang sang sangat penyabar melayan karenah seoran lelaki dan jua suami sendiri yang bongkak sombong dan angkuh. 

:: LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU ::

Novel ni berkisahkan tentang kekeluargaan yang anggkuh dan bongkak ,si adik Tengku Aqila  yang telah di anggap seperti anak tiri oleh si ayah selepas kematian ibunya  kisah yang agak sedih juga tapi banyak berkisahkan tentang kekeluargaan.

:: CINTA KAU DAN AKU ::

Sedikit dilog in this novel 

"Apa jadi driver? Hei Risya, dah tak ada jawatan lain ke kat tempat kerja Milah tu sampaikan jawatan driver pun kau terima? Dah-dah, balik kampung aje. Tolong mak kat warung lagi bagus. Apa, kau ingat, kau tu jantan ke. Nak jadi driver", marah Mak Timah."Kalau saya katakan saya tak kisah untuk memperisterikan awak? Dan saya juga sebenarnya sudah mula menyukai awak, adakah awak akan berubah fikiran dan menerima saya?" soal Farish Hakimi dengan wajah serius.



:: TAKDIR ITU MILIK AKU ::

yang nih kisahnya dan tajuk nya lebih kurang  andai itu takdinya. kisah seorang gadis kampung bernama Dian yan agak lurus orangnya, sangat baik hati dan seorang yang kuat semangat walau apa juga semuhan dan maki hamun yang di taburkan dian tabah dan terima degan hati yang tenang, tapi sampai bila asyik menahan telingan degan caci maki dari mertua dan juga suami sendiri Zarif. kesabaran dia di uji degan kematia anak nya Mohd Adif, dian mendapat kekuatan , kesedaran dan semangat baru selepas kematian anaknya sendiri hasil perkahwinan degan Zarif. 

:: 7 HARI MRNCINTAIKU ::

berkisahkan tentang seorang wanita yang angkuh dan sombong
'sedikit dilog dlm novel '

“Kau ni memang dasar jantan tak sedar diri tau. Kau memang saja nak cari pasal dengan aku kan? Hei Khuzairi kau dengar sini. Kau tu budak kampung yang tak sedar diri! Tapi ada hati  nak kahwin dengan anak orang kaya! Sedar-sedarkanlah diri kau tu. Kau tak layak langsung nak berdamping dengan akulah. Kau nak aku bawak cermin ke suluhkan muka kau. Buat tak reti bahasalah pulak. Aku harap lepas ni kau akan ingat kata-kata aku ni sampai mati! So…apa kata kau berambus sekarang! Kau pergi balik jaga kambing-kambing kau sebab kat situ baru betul tempat kau!

boleh bayangkan tak bagai mana sifat angkuh seorang wanita yang berlagak kaya n, kisah yang sangat meyedihkan buat seorang lelaki, selalu aku baca novel asyik wanita je yanv teraniaya oleh LELAKI tapi kali ni PENULIS memberi sedikit kelainan di lama karyanya 7 HARI MENCINTAIKU,tak rugi aku menghabiskan membaca this novel 5 star i give

Thursday, 13 December 2012

sentiasa ingat ALLAH S.W.T



Kadang kala kita sebagai hamba Allah bila di uji dengan sesuatu benda yang besar atau berat baru rasa nak dekatkan diri pada dia, tapi sebelum di uji dan rasa senang sikit kita seperti lalai dan lupa diri seperti dunia ini hanya kita yang menguasai sedangkan pada hakikatnya Allah s.w.t yang berkuasa atas segala-galanya.... dan
kita juga tidak sedar akan perubahan di sekeliling kita, manusia ni sentiasa alpa dengan kehidupan tanpa sempadan bila nafsu menguasai diri seseorang, saya sebagai hamba Allah hanya mampu berdoa dan berserah diri bila sesuatu benda yang tidak di jangka atau ertikata lain bila ada musibah yang berlaku pada diri kita......dan hanya Allah s.w.t tempat yang paling utama dan tepat kita akan meminta petunjuk dan hidayah darinya untuk mencari jalan peyelesaian.... Oleh itu kita haruslah sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada pada hari ini dan sentiasa muhasabah diri supaya kita tidak lalai dan lupa diri apabila di timpa musibah atau dugaan,  supaya bila terjadi sesuatu kita boleh hadapi dan boleh menerima qadar dan qadanya.... saya sebagai saudara sesama islam hanya mampu memberi peringatan kepada diri saya dan juga sesiapa yang terbaca ini, moga mendapat sedikit pengajaran dari apa yang saya cuba sampaikan in sha allah amin (^_^)

p/s : Moga-moga kita semua sentiasa dalam rahmat Allah Swt.....

Wednesday, 12 December 2012

" *Saya baca, saya copy, saya paste* :')

Untuk Orang Islam ! * JANGAN MALAS UNTUK BACA NIE ! HAH !!!! DAH TERBACA MULA-2 KAN ? TERUSKAN SAMPAI BAWAH :)

Masih ingat andaian kiamat 2012 ?? Tahun niE kan ?? JANGAN percaya lagi !!!!! Sebab Kiamat menurut Agama Islam :

- Kemunculan Imam Mahdi


- Kemunculan Dajjal

- Turunnya Nabi Isa (AS)

- Kemunculan Yakjuj Dan Makjuj

- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur

- Pintu pengampunan akan ditutup

- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya

- Kabus selama 40 Hari akan mematikan semua 0rang beriman sejati shj mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya

- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerusakan ,

- Pemusnahan Kaabah ,

- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap ,

- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya binatang2 & 0rg2 kafir yang tersisa akan mati, semua gunung & bangunan akan runtuh

- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membangkitkan semua ciptaan Allah & bertemu di dataran Arafah menuju saat penghakiman mereka. .Dan Matahari akan mendekatkan dirinya ke bumi

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda :

"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain , akan Ku buatkan tempat di Syurga baginya pada hari penghakiman kelak. .

" *Saya baca, saya copy, saya paste* :')

Tuesday, 11 December 2012

:: Bibik part time ::

salam hai hai haii.... hurmmm lama dah tak merapu di laman blog ni sebabnya agak bz and sedang dalam mood bercuti.... so hanya mahu relex dan tenangkn fikiran aje la, keja saya hanya lah makan tido makan tido hahahahah......sepanjang cuti di kuala lumpur. So right now i was in kuantan sambung cuti di sini pulak sudah selama 3 minggu di sana membesarkan badan....so perancangan di kuantan ni banyak sangat kerjanya ha! wait n see masa yang terluang ni akan di isi dengan benda - benda berfaedah sebab tak nak dengar bebelan my mom kalau keja makan tido je nanti ,so saya dh ada perancangan 1st confirm2 la i kena jadi....


BIBIK!  masak, jemur kain angkat kain lipat kain and what ever lah asal kan namanya keja rumah so k la lagi pun  dh lama tak jadi bibik di rumah sendiri ok...selepas tu plan nk belajar buat BEG TANGAN  a.k.a handbag hurmmmm...percaya tak??? what !!! tak percaya oooo...tak percaya dengan kebolehan saya ok wait and see la  i will try!  jadi ke tak jadi itu lain cerita sebab masih dalam process pembelajaran kn ?? so nnti saya akan uplod pic bila dah siap nanti kita tengok lah hasil nya mcm mana bad or good hihihihi............ (^_^)