Wednesday, 21 December 2011

Suami Yang Kubenci

salam ha! jangan salah faham pulak yek dengan tajuk entry aku kali ni hihihi.....ok selepas 4 hari menghabiskan masa degan ASST....NOVEL setebal 1056 m/s  yang penuh dengan cinta yang sangatt agung degan keislaman bom bastik hurmmmm.....so sekarang ikuti pulak degan kisah SYK....cerita berkisahkan sebagai kisah cinta yang lawak perasaan aku sepanjag menghabiskan novel nih macam-macam antaranya:


1. hahahahahh....lawak sangttt ketawa xkering gusi
2. kasih sayang yang ikhlas dari seorang suami buat si isteri
3. seorang isteri yang pada mula nya ego, berlagak, tp mudah tersentuh & baik hati sebenarnya
4. teruja jugak dgn watak pendenki, hati busuk, lurus bendul, watak nih buat ak sakit hati je rasa hihihi...over
5. lokasi dalam novel nih area KUANTAN sngt mudah utk di bayangkan hihhi..
6. ayat yang bersahaja cukup mudah utk d faham, xterlalu meleret...

e2 saja yg boleh d katakan bayak yg lawak sepajang membaca asik ketawa ngan gelagat watak-watak dalam novel nih...xrugi baca hihih... ok tata :)

Sunday, 18 December 2011

Kursus Membuat Roti Canai

 salam hujung minggu to all ok hari nih hari ahad 18/12/2011 so, nk bercerita cikit tentang kursus yang saya hadir pada pagi xd iaitu kursus roti canai hiihihi....berkobar-kobar nak belajar buat roti canai awal pagi bagun selalu bagun kul 10 after solat subuh tidur balik xsapan pagi pon xpew jnji dapat tdo sbab malam dh over night layan novel ok balik pada roti canai terbang nih, seronok gak dapat belajar wt roti canai nih, macam- macam ragam boleh tgk ada yang buat doh xmenjadi terlebih air lembek, pastu nk kena buat bola2 dia ada yang buat terlebih besar macam-macam la hahhaha....lawak je, tapi kan lagi lawak tengok time nak tebar roti canai hahhahahaha......xkering gusi ketawa xd macam-macam skill ada teringat lak CERITA SENARIO roti canai terbang hahhaha....ada yang give up buat sekali dh xnak buat dh...ok sekarang jomm kte tgk pic2 kursus menbuat roti canai weeeeeeeeeeeee.........>_<


ha time nih chef tengah terangkan  bahan2 utuk adunan roti canai
kalu korang perasan aku yang hujung skali tu and yang
muda sekali yang lain semua mak cik & pak cik je  hihih......

chef tengah bahagikan bahan-bahan untuk peserta berebut-rebut hihihi...


sesi mengilu tepung hurmmm...
penatt jugak tau uli-uli nih naik lengguh tangan 
                                             


selepas itu peroses membuat bulat-bulat yang nih la
ada yang buat terlebih besar and kecil 
taraaaaa...ha dah ciap pun nih my mom and mak cik
  sama kan muka mereka baju pon dah lebih kurang sama
yang sebelah kiri my mom, kanan  mak cik :) 

penerangan seterusny oleh chef  cara-cara nak tebar roti ..
yang nih la org semua excited nk belajar sebenarnye hahahhah
see org dh pro buat memang lah jadi kan??? mak  cik nih dh pandai sebenarnya
buat dh ada pegalaman jual and tebar roti hihihihi......
saya pon baru tau hari nih ok rasa kagum jugak la hihihi....


si kakak nak belajar buat si adik tgh mengajar  hihihi........

ok sampai sinih dlu yek nnti lain hari kte bercerita lagi, di masa lapang macam ni rasa seronok pulak belajar benda baru mcm nih, so pas nih boleh la buat roti canai at home xpayah nak beli kt kedai lagi buat sendri lagi sedap kot hehehehhe.....ok i will try at home pulak dh ada ilmu nih boleh la mencuba kan hihihi........tata salam

Saturday, 17 December 2011

ASST??? i love u

"AWAK SUKA SAYA TAK? Lebih sopan....lebih manis....untuk kita yang belum ada apa-apa ikatan. Cinta bagi saya hanya untuk orang yang sah dan halal iaitu isteri saya. Saya nak halalkan dulu perhubungan kita, baru saya cakap I Love You."

-----------------------------------------
bab 32
Hilman mengeluarkan sesuatu dari poket kotnya, sebentuk cincin.

" Cuba sarungkan…"
Aku ambil dan masukkan ke jari, muat.

" Cincin apa ini?"

" Cincin tunang kita."

Aku hampir tercekik.

‘ Hilman………mana boleh macam ini? Mak ayah saya tak tahu lagi. Ini cara barat. Saya kurang setuju."
Hilman selamba je, sibuk memecahkan telur ke dalam mangkuk.

" Itu cincin tanda. Bagi saya macam tunang la. Tanda yang awak sudah saya ikat. Yang lain – lain tu adat je. Yang ini antara kita berdua. Pasal mak ayah awak, jangan risau. Nanti saya uruskan. Satu – satu . Banyak sangat hal dan masalah yang berlaku."
Lega…..

Aku menghirup teh o panas perlahan – lahan. Hilman tersenyum ,

" Jangan risau…saya akan uruskan segalanya. Saya nak awak minta cuti setahun dari pihak universiti selepas kita kahwin. Nak honeymoon selama setahun."
Aku hampir tersemburrrrrrrr.

" Honeymoon setahun? Honeymoon apa tu? "
Hilman memandang aku pelik,

" Tak cukup ke setahun? Kalau macam tu hari – hari la kita honeymoon……."
Aku dah tercekik, tersembur dan terbatuk – batuk. Cepat – cepat aku tutup mulut dengan napkin. Tolong!


--------------------------------------
Sedutan bab 38

Amber merenung aku sinis,

" Who said I tak dapat lelaki itu? You should pity yourself..dapat sisa I."

" Bayangnya pun you tak dapat..sisa konon."
Amber gelak..sebiji macam tukang sihir dengan batang penyapu,

" Well..tak sangka…nampak macam tertutup tetapi berbaloikah bertikam lidah kerana seorang Damien….yang terkenal dengan playboynya? "

" Ermm…I tak bertikam lidah, cuma melayan salakan seekor anjing cacat yang confused gendernya ."
Amber berdiri,

"Well…I knew every inch of Damien. Di mana tahi lalatnya..di mana parutnya. I yang putuskan hubungan dengan dia. Bukan dia yang tinggalkan I. You’re just lucky…you dapat dia because I dumped him… "
Amber melangkah pergi dengan bersahaja,

" Amber darling…"
Aku memanggilnya, dia menoleh.

" Damien darling beritahu saya dia tinggalkan awak sebab awak ada satu tahi lalat yang besar di sebelah kiri punggung awak…sebesar ibu jari, dah la hitam , berbulu pula. Dia geli. " Aku mereka!
Amber berlalu pergi dengan pantas. Jahatnya mulut aku! Habislah Hilman kena sembur dengan Amber!
Ha ha ha ha ha

-------------------------
Sinopsis :

Kisah kasih sayang di antara Hilman Yong kacukan Korea - American - Cina dan Intan Zulaikha. Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh. Malangnya, kesampaiankah jodoh mereka apabila Hilman Yong seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam dari Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan lagi berselisih faham kerana ego seorang Intan.

Muncul pula Damien Yong yang sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksinya yang daring, sexy, nakal dan menggoda. Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata-mata untuk mendapatkan semula Hilmannya…seorang hamba Allah yang penuh kesabaran dan kesopanan.

Hilmanku…sifuku…kekasihku…Kembalilah…

" Saya tak pernah tinggalkan awak. Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak. Walau pun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa di sisi awak. Awak sentiasa di sisi saya, di sini…" Hilman Yong

" Don’t worry, I won’t kiss you. Saya tak cium sembarangan gadis. Saya tak ada selera dengan gadis biadab dan sombong seperti awak. Cik Zulaikha….saya nampak kehampaan di wajah awak. You really want me to kiss you. I can feel it. I can see it. From your eyes… your lips. Tetapi seperti saya cakap tadi, saya tak selera dengan orang biadab. Ciuman saya tidak semurah itu. Hanya untuk gadis yang bertuah dan terpilih saja." Damien Yong

" Saya akui saya gembira bersama Mr Damien..saya tak boleh menyembunyikan perasaan saya……tetapi perasaan saya terhadap Mr Damien sepertimana kita bersentuhan di malam itu. Boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium…..tetapi hanya di dinding kaca….ada batas dan sekatan. Yang tidak boleh dipecahkan……walau cuba dipecahkan…pasti kita akan cedera..ditusuk atau dihiris . Itulah Islam. Yang menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan. Hanya hubungan halal yang boleh melenyapkannya." Intan Zulaikha

Monday, 12 December 2011

Cinderella's Stepsister on TV2

salam haii u all kali ni nak kongsi pasal cita nun tajuk di atas sana ha! korang jam 5.00 pm at TV2 pasti aku depan tv duk tengok cerita ni la sedap layan habis...kadang-kadang aku terbabas tidur petang terlepas nak tgk mula-mula start cita selalu tengok time dah mula frust aku hihihi.....wokey jom tengok pelakon-pelakon dan hero-hero yg comel+cute hihihi....





Chun Jung Myung as Hong Ki Hoon
comel kan muke dia cute hihih....like <3

Moon Geun Young as Song Eun Jo
watak dia seorang yang penyabar xkan
nagis lau ape-ape sekali pon, keras kepala (^_^)  

Seo Woo as Goo Hyo Sun
yang ni watak die suka nagis,happy,periang kadang-kadang
mengada2 tapi sesuai je
 ngan die watak anak manja and anak orang kaya yang baik sebenarnya 


Taecyeon as Han Jung Woo
yang ni muncul sebagai adik EUN JO  peyelamat keadaan ok la hero ke-2








Monday, 5 December 2011

puding karemel

salam dan selamat pagi semua hari ni saya rasa saya rajin sikit nak buat kuih hihihi.....sebab my mom RQ nak makan puding karemel, so nk jadi anak yang baik saya pun buat dan  serch resepi dekat blog lepas tu jumpa la resepi at this blog http://dzanariah.blogspot.com/  , jadi saya pun nak cuba la buat sebelum ni memang lah pakai resepi sendri tapi rasa dia tak memuaskan la ada rasa pekat la, manis pahit la, so kali nih nak cuba la pulak resepi ni kalau sebelum ni saya lebih suka buat gula hangus tu  sampai hitam so that why la rasa dia pahit-pahit manis tapi sedap jugak sebenarnya heheh...tapi kali ni cuba lak resepi baru so nk tengok hasilnya dan rasa dia macam mana lak kan....so dah masak nanti boleh la makan untuk juadah berbuka puasa hari ini taraaaaa......see kat atas tu macam biasa pic saya copy tapi kali ni dari blog inspirasiku sebab saya ambil resepi dia untuk buat puding ni ok tata salam t.care >_<

7 hari mencintaiku 5 bintang !!!!!!

5 BINTANG 


yupppppp itu yang nak di sampai kan selepas habis mentelaah novel setebal 1000 lebih ni hampir memakan masa 3 hari untuk di habiskn, layan habis la novel ni penuh dengan perasaan bercampur-campur antaranye ialah : 

1. rasa sakit hati ngan watak Mia yang berlagak kaya 
2. geram sebab masih lg tak sedar diri dah jatuh miskin 
3. ada part yang suke buat fitnah even satu keluarga 
4. dendam yang di pendam akhirnya membawa padah
5. terlalu baik sampai org pijak kepala 
6.sikap tidak menghormati satu sama lain
7. talam dua muka
8. ada sinar keinsafan dalam diri bila di timpa musibah dan muhasabah diri 
9. kalau dah jodoh tak ke mana
10. akhirnya kebahagiaan menanti degan penuh debaran.......... 

ok hanya itu aje nk di ulas mengenai novel yg dah buat saya x tido lena asyik over night je sampai kul 2 3 pagi so kalau sapa- sapa nak tau ending cita nih sila lah menghayati sendri xrugi anda menghabiskan masa degan 7 HARI MENCINTAIKU.....ok wasalam t.care (@_^)

Sunday, 4 December 2011

bisik- bisik gelora by FAUZIAH ASHARI

SALAM....ok mood novel kan...seterusnya aku ada baca novel terbaru tulisan fauziah ashari setelah sekian lame menyepi.....pmjam dari kawan jugak ok novel ni aku suka jalan cerita die lain dari yang lain cikit kira xda la bosan baca ni ak nk share sinopsis die, nak tau sebab aku cakap jalan cerita die lain...hurmmmmm sebab hero dia dalam cita ni pada mulanya seorang penjenayah and bekas  banduan so e2 lah yang lain sikit dari pada kisah2 yang sebelum ni banyak tentang hero kacak anak kaya lah hurmmm mcm2 lah tp kali nih berbeza la ckit.....lau nk tau lg cuba baca sinopsis die......


5 star besttt!! 
Banin Arumi atau Umi adalah gadis nakal dan lincah. Bapanya, Tuan Akalil menghantar dia ke kampung agar anaknya itu akan berubah tingkah laku kerana kampung mentuanya jauh daripada kota.

Di kampung, Arumi telah bertemu dengan Jad Izzuddin, seorang pemuda yang alim di hadapan keluarga namun nakal di belakang mereka. Suatu hari tanpa diduga, Arumi dan Jad telah bertemu. Pertemuan itu telah menyatukan mereka ke alam perkahwinan.
Namun di hari pernikahan mereka, Arumi mendapat berita yang kedua-dua ibu bapanya menemui ajal dalam satu kemalangan jalan raya. Arumi mula benci pada Jad yang dianggapnya punca semua malapetaka ini berlaku.
Takdir ALLAH, pada hari yang sama, suami yang baru dinikahi ditangkap oleh pihak berkuasa dan disumbat ke dalam penjara. Apakah yang terjadi pada Arumi? Bagaimana pula dengan Jad? 

sardin roll

inti utk sardin roll 

tara dh siap boleh mkn 
morning all hihihi......hari nih nk bercerita pasal SARDIN ROll ok semalam aku duk umah so bosan sangat pas tu terbukak satu blog ni dia ada share resepi sardin roll so aku pon tetiba jadi rajin lak semalam, bukak peti ice tgk bahan-bahan nak buat semua ada dalam peti ice, so apa lagi aku pun try la buat actuallay benda ni  tersangat lah simple + mudah + senang nk buatnya tp semalam tertgk blog inspirasiku e2 yg follow nk buat sebab benda dh ada so dh buat cuba goreng xd hurmmm.....bestt boleh la lau dulu masa aku praktikal at RIDEL HOTEL dh nik muak buat and makn benda nih tp bila lame x mkn sedap pulak rasa hihihi....ok e2 je nk cita tata salam t.care semua >_<

p/s : maaf mcm biasa pic ak copy dari cik Google hihihi........        

BANDAR kuantan banjir.......

salam haii u all wt ape ek mlm2 nihh....ok kali nih nk bercerita tentang banjir ha, xd ada tgk pic kt page KUANTAN....ada org tag, bandar kuantan kt area megamall dh nik air oh...... god mcm x percaya lak p mane boleh e2 semua kerja tuhan kn lau die nk buat sekelip mata je dugaan and ada hikmah d sebalik nye right.....tp memng ada khabar berita yang kuantan akan ada gelombang ke -2 di landa banjir kajian cuaca ada bagi infor baru-baru ni....so memang betul la kajian tu tapi hari ni tak ada la ujan lebat sangat lau nk ikot kan kt kawasan umah saya la...tapi bandar kuantan x tau la..ada orang cakap air pasang entah la tak tahu mane satu yang betul sebenarnya sy pon xtau xdapt info yg tepat......maaf pic nih sy amik dari fb copy and paste ,ok ni lah pic yang sy tengok xd nk share cikit la ngan u all semua :)
PANDANGAN dari jauh lokasi areal megamall 
xsure kt mane tapi rasa nya depan CIMB megamall

Friday, 4 November 2011

selamat hari raya aidiladaha

ok hari nih dh 5/11/2011 so esok hari raya la kan yuhoooo ok persiapan raya kali nih xda la meriah sangt sbb bise la lau raya haji nih k.a.m.i sekeluarga x balik kampung beraya d kuantan jew, mood raya tetap ada cume x meriah la sbb saudara mara terdekat xada cume jiran tetangga je la...tp tahun nih meriah cikit sbb ada saudara paling dekat lah adik my mom ada pindah kuatan so kami beraya bersama la kira ada jugak saudara this years, xmcm last years yg lepas2 cume beraya di rumah n mall je la hihihi.......pagi esok plan nk masak.......??? hurmmmm my mom mcm bise la nasi dagang ganu ohhhhh...sangtt sedapp 2 kegemaran sy lame dh x makn so esok pagi menu nasi dagang KAK DAH a.k.a my mom  utk raya pertama  >_<
sampai cnih dluu ok tp sebelum tu d kesempatan ini saya n keluarga nak megucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADAHA buat keluarga n sanak saudara di kampung besut terengganu sahabat & kawan2 semua mohon maap atas salah dan silap ok 0-0 (^_*)

Monday, 31 October 2011

AdA YAng sAkit HaTI?? So boleh la GuNa tEorI nih OK

 HOW TO HANDLE "SAKIT HATI" pada KAWAN


  • Hari ni aku nak share teori baru yaang aku cipta sendiri. sapa nak ikut silakan...kalau tak suka..lupakan.. Tajuk entry kali ni adalah cara-cara nak handle perasaan sakit hati kt kawan kita. bunyinya macam formal dan membosankan tapi perluu untuk dibaca. nak-nak pulak kalau anda memang tengah sakit hati dengan kawan anda.hahaha,.,Pendam lebih selesa disimpan rapi di dalamnya. Akibatnya..hati sakit.ambikk!!!!!

TEORI 1 : GiVE a BIG SMILE kepada kawan anda yang sangat suka menyakitkan hati tu. hey!! tak tau ke cara nak senyum tu. meh sini nak tunjuk cara senyum yang betul dalam mengatasi manusia yang sangat menyakitkan hatii tu.  Relevan teori ini adalah si dia akan berasa sangat pelik melihat kita tersenyum sedangkan dia merasakan dia cuba menyakitkan hati kita? lalu dia mendefinisikan kita sebagai GILA. bagus apabila teori ini digunakan kerana selepas ini tiada lagi orang yang berani cari pasal dengan orang gila seperti anda.hahaha..selamat mencuba!!!








TEORI 2 :  KETAWA kuat-kuat.. Teori ini sangat mudah. tiap kali anda rasa bengang dengan orang itu anda perlulah ketawa kuat-kuat seperti ini. "HA HA HA". Okey, sila ketawa sekali lagi. "HA HA HA"..yeahh..begitu caranya. Bayangkan saja si dia yang menyakitkan hati anda itu seperti badut yang sedang berlawak. tukarkan saja benda yang menyakitkan hati itu seperti menonton raja lawak. Setel!.hahahaha..






TEORI 3 : SABAR dan POSITIVE. yang ni teori yang aku ambik dari mak aku yang bernama Pn.Aida Muhammad. Beliau selalu pesan dengan aku..SABAR dan always positive. Seriously, sangat berkesan cara ini.



TEORI 4 : Anggap saja si dia yang suka menyakitkan hatii itu seperti kanak-kanak 3 tahun yang mahu dilayan selalu. hmm..layan jela..

okey, CAKAP MEMANG SENANG NAK BUAT MEMANG SUSAH.

MOHON PADANYA MOGA HATI MENJADI TENANG.AMIN...

          

Sunday, 30 October 2011

Kenalan, Kawan Atau Sahabat yg mane satu pilihan anda ????


Sekadar bacaan dan renungan bersama... Apa pendapat kalian?... Adakah anda akan menganggap seseorang yang anda kenali itu sebagai seorang kenalan, kawan atau sahabat??...

Setakat mana janji anda pada sahabat anda?... Sudahkah anda menunaikan janji tersebut?... Fikir-fikirkan...


  • Sepanjang perjalanan hidup kita selaku manusia, kita berpeluang berkenalan dan mengenali banyak orang. Orang-orang ini pada amnya dapat dikatogeri kepada tiga kumpulan : Kenalan, Kawan dan Sahabat...



1. Kenalan (Known):-
Orang-orang ini adalah mereka yang kita kenali nama atau ingat nama mereka namun kita tidak rapat dengan mereka. Perhubungan adalah berputar sekitar "Hai atau Hello..." lalu berjabat tangan dan bersoal-jawap beberapa soalan dan meminta diri. "Wak, minta maaf, saya ada urusan... Sampai jumpa lagi... Ok, bye..." Pendek kata, kita saling mengenali tetapi tidak rapat dan tidak merasa apa-apa meskipun tak berhubungan sekalian lama. Kerana mereka tidak mempangaruhi dan tidak menyentuh hidup kita. Tidak ada kerinduan untuk bertemu. Tapi kalau terjumpa secara tiba-tiba berteguran juga. Namun tidak dapat bercerita panjang. Macam mau cepat-cepat pergi saja dengan alasan ada urusan. Rasa seperti tidak enak bercakap lama-lama. Kalau dibawa pergi makan dan minum pun tidak mahu. Pasti menolak dengan alsan sudah "baru juga makan dan minum nii..." Inilah yang dikatakan orang-orang yang kita kenali namun tidak rapat. Tetapi bagi orang-orang yang tiba-tiab kita jumpa dan mereka masih mesra dengan kita, mereka inilah yang dikatakan kawan atau "Companions".


2. Kawan (Companions): -
Mereka ini adalah orang-orang yang bersama-sama dengan kita terutama sekali semasa bersekolah, atau menuntut di pengajian tinggi atau sama mengikuti kursus atau latihan untuk suatu aktiviti. Malah sama sama membesar dan bersukan seperti bermain bolasepak. Dimasa-masa tersebut kita rapat sekali tetapi bila dah tamat sekolah, atau pengajian atau kursus dan masing-masing sibuk dengan pekerjaan dan kehidupan sendiri maka perhubungan itu menjadi renggang. "Lost contact" dah. Walau bagaimana pun kalau terjumpa dikedai atau dimana-mana pasti panjang cerita. Disamping meluangkan masa untuk makan dan minum. Inilah yang dikatakan kawan. Pendek kata, jarang-jarang berjumpa tetapi kalau tiba-tiba berjuma pasti ramai juga! Kisah-kisah lalu terungkit kembali. Kisah yang manis dan lucu pasti menjadi bahan percakapan. Tapi apa yang jelas ialah kawan biasanya tidak "keep in touch" dengan kita. Tetapi bagi beberapa orang yang "stay in touch" dengan kita meskipun pun tak selalu tetapi mereka tetap bertanya khabar sekali-sekala, orang-orang seperti inilah yang dikatakan Sahabat atau "Friends."


3. Sahabat (Friends): -

Orang-orang yang kita kenali dari dulu lagi sampailah sekarang. Meskipun tak selalu berjumpa tetapi rapat. Kalau ada apa masalah seperti merekalah yang kita cari dan mereka sedia membantu. Dan kalau ada keramaian seperti perkahwinan mereka pasti kita jemput. Walaupun tidak selalu bertemu namun sekurang-kurangnya ada beberapa kali bertemu didalam setahun. Misalnya pada hari-hari perayaan. Mereka pandai datang sendiri ke rumah atau tiba-tiba muncul dihadapan rumah kita. Kalau berjumpa pasti panjang sekali cerita dan makan bersama. Mereka ini kalau mendengar kita ada masalah besar mereka pasti datang dan memberi bantuan meskipun kita tidak meminta. dan mereka ini juga tidak meminta-minta daripada kita. Mereka iklas dan jujur didalam persahabatan. Inilah yang kita kenali sebagai sahabat sejati atau "best friend."

Memang banyak sekali orang yang kita temui didalam hidup kita. Namun bukan semua orang boleh dianggap sebagai sahabat. Sebenarnya kebanyakan yang kita kenal sekadar menjadi kenalan dan kawan sahaja. Walau bagaimana pun, samada seseorang itu sekadar kenalan atau kawan atau sahabat, perkara ini terserahlah kepada kita untuk menilai orang-orang yang kita temui didalam hidup kita. Namun kalau kita telah berjanji kepada seseorang bahawa kita akan menjadi sahabatnya selama-lamanya maka kita ada kewajipan untuk membuktikan janji kita ini. Jangan hanya manis dimulut sahaja tetapi dihati lain-lain. Pendek kata, bersahabat biarlah selama-lamanya dan paling penting, dengan hati yang ikhlas...


-Ekin Aresikin- note 

Friday, 21 October 2011

keliru dengan perasaan M.A.R.A.H

bila marah mesti rasa stress
bila marah hati xsenang 
bila marah semua org xkena di mata  
bila marah rasa nk tampar org
bila marah rasa nk tumbuk org 
bila marah rasa nk buat muke bengan je
bila marah nk nagis je
bila marah akan jadi pemurung 
bila marah akan  jadi geram
bila marah org yg xda kena mengena akan terima akibatnya 
bila marah xdapat kawal pasaan 
bila marah muke akan jadi merah 

Dan bila marah terlampau mungkin jugak akan jadi pendiam dan akan pendam perasaan bengang tu, tp cubalh bersabar ingat ALLAH s.w.t, tenangkan hati, lapangkan dada & berfikir secara positif insyallah.....muhasabah diri fikir dlu sebelom bertindak e2 yg lebih baik, amin hope can do like this >_<



Tuesday, 11 October 2011

ALANGKAH INDAHNYA HIDUP INI

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kukucup tanganmu
Moga mengalir keberkatan dalam diriku
Untuk mengikut jejak langkahmu

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami rindu padamu
Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim ( 2X )

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kudakap dirimu
Tiada kata yang dapat aku ucapkan
Hanya tuhan saja yang tahu

Kutahu cintamu kepada umat
Umati kutahu bimbangnya kau tentang kami
Syafaatkan kami
Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu

Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Terimalah kami sebagai umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kurniakanlah syafaatmu...

Sunday, 18 September 2011

assgment oh no tension !!!

dlm pic nihh senyummm la p dlam hati ya allah tuhan jew yg tahu
stress kot !! hurmmmmm >_< 
salam..all selamtt pagi to day nk kata happy xjugak p not bad la..sebenarnye agak tension ngan assgment xciap hape pon lg memng ak akan mengalami masalah stess yg melapauu..makn x lalu ( ye ker)????  wt ever lah...mood skrg sngtt stress kot 1 habukk pon x buat lg,so  to night ak akan laksanakan keja2 tu ngan rangka2 nye bahan dh ada tunggu masa jew nk kena taip.... insyallah do the bestt !!! go..go chayokk >_<

Saturday, 17 September 2011

aishiteru love this song :)



Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…
*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan
reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru
Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali
kembali ke *)

D PAGI RAYA PERTAMA

salam n selamat hari raya semua wokeyy sy nk post tentang pic raya sy at kampong terengganu so sweet la tahun nih tema raya kami wana hitam putihh cantikk kn ??? so nihh ada sikitt pic raya we all ape lagi layann la....hihihi >_>


selepas sembahyang raya sesi bergambar 
Di depan sawah padi 

pIC boy only 

AYU, ADIK, & SAYA (DADA) 

candid yg xbape nk menjadi hahhaha...but nice 

YG NIH BARU BETOL2 CANDID KN >_<
like...like like <3 

masing2 ngan gaya yg tersendiri sweettt

this is my big fmly hihihi.....(@_^)



MOOD RAYA YG KE - 16 hihihhi.........

SALAM n selamt pagi semua haii..hai..haiii...sudah sekian lame ak x mengupdate blog so ari nih d pagi hari ak on9 nk update blog la kn ngan x mandi lg ni..dh mengadap lappy nih ahahahha....x senonoh btoll la kn...so e2 la ak >_<  wokey2 stop2 la mengarut nye shida eda skrgg nk storyy pasal MOOD RAYA lau pon ak dh beraya sakan ari2 at kampung ku d tengganu p x bermakana la ak xley beraya lg kn hari nih dh masuk hari yg ke-16 kte beraya kn haaaaaaa....ari nih ak n fmly plan nk p konvoi raya nagn pak cik , mak cik ak yg datang dari terengganu nk p beraya d TERMELOH umah sedara marah belah my mom hurmmmm...dh agak lame dh plan n ri nih la masa yg sesuai kot sempena cuti 1 malaysia kn yuhooooo.......enjoyy raya >_<

Saturday, 13 August 2011

sekali lagi cinta

salam haii u all selamat berhujung minggu>_<  hari ni  ak x tau nk buat ape, so ak rasa nk layan movie la, org ckp cita nih best p ak x pasti la sejauh mane yg sedap sngtt 2 kn....so ape kata kte layan movie nih  and than nnti boleh la bg bape bintang hihihi.....sebenarnye ak ada cita2 nk tgk kt panggung cita nih p xdan mase nk pegi tgk, so ak search you tube n tgk cnih jew jimat coz lg 2 so ape tunggu lg jom la kte layannnnnn.... (^_@)

                                                           



    Sinopsis Filem Sekali Lagi



Selama ini, ARMAN percaya bahawa dirinya merupakan seorang pengidap autisme. Namun realiti sebenarnya bakal berubah dalam sekelip mata, ketika dirinya semakin menghampiri hari perkahwinannya. Untuk sebab yang tidak diketahuinya, Arman mendapat mimpi yang menyuruhnya agar tidak meneruskan perkahwinan dengan FARINA. Hubungan Arman dan Farina juga semakin bermasalah. Malah, dalam satu salah faham, Farina telah bergaduh dengan Arman dan meninggalkannya seorang diri di tepi jalan. Dalam perjalanan pulang itu, Arman hampir menjadi mangsa ragut samseng.

Mujurlah, AMY, seorang kanak-kanak kecil yang berada di situ, memekik dengan kuat, dan sekaligus memaksa menyelamatkan Arman. Sungguhpun Amy hanya berusia 5 tahun, Arman dapati kanak-kanak itu amat pintar dan berdikari sekali, malah lebih pintar dan berdikari berbanding dirinya sendiri. Persahabatan terbentuk di antara mereka, dan Arman banyak berkongsi masalah dan pengalaman dengan Amy. Berdasarkan pengalaman hidupnya sendiri, Amy memberikan banyak idea dan nasihat kepada Arman. Apabila Arman menyatakan rasa ragu-ragunya untuk meneruskan perkahwinan, Amy mencadangkan kepada Arman agar bertanya beberapa siri soalan kepada Farina dan juga ahli keluarganya.

Secara beransur-ansur, Farina dan ibu Arman mula merasai perubahan Arman. Dalam masa yang sama, ibu Amy sendiri, iaitu SHIELA, turut merasai perubahan yang berlaku pada Amy. Amy nampak lebih ceria berbanding dahulu. Shiela merasakan dirinya terhutang budi pada HARIS, si duda baik hati, yang sanggup menjaga Amy ketika Shiela pergi bekerja sebagai kerani pada waktu siangnya. Sebagai balasannya, Shiela akan membantu Haris membasuh pinggan mangkuk di warungnya selepas waktu kerjanya itu. Selama ini, Haris sememangnya jatuh hati pada Shiela, tetapi Shiela cuba berdalih kerana dia sendiri sedang terkurung dalam sejarah hitam yang tidak diketahui sesiapa, termasuk Haris. Ibu bapa Haris di kampung sudah bertemu calon isteri yang sesuai untuk Haris. Apabila wanita itu bertindak datang berjumpa Haris di Kuala Lumpur, Shiela tahu bahawa sudah tiba masanya untuk dia membuat keputusan. Amy amat sukakan Haris dan mahu Shiela bersetuju sahaja dengan perkahwinan itu. Demi anaknya itu, Shiela akhirnya bersetuju menerima lamaran Haris. Segalanya sepatutnya menggembirakan, namun, dalam sekelip mata, hidup Shiela juga bagaikan berubah, apabila dia bertemu Amy bersama Arman.                          

Monday, 8 August 2011

mood stdy hard 4 mid - term

salam n salam ramadhan to all today hari nih dh masuk hari ke sembilan semua umat islam berpuasa kn...hurmm cepanye masa berlalu dh 9 hariii.....so sepanjag bulan mulia nih perbayakan lah beramal yek sbb  bayak ganjaranya.....(^_^) wokey last week blik kuantan berbuke puasa with my big fmaly so happy la kn al-maklumla R.I.N.D.U our fmly walaupon xberkumpul semua kn p sonokk dpt berbuke ngan keluarga tercinta....so jgn jelossss laaaaaa hihihihi.........

Balik pada tajuk asl yek....hurrmmmm this week ak xsure la nk blik umah my sister or not sbb nk kena ulang kaji nihh mid - term dh nk dekat sbb tarikh telah d percepat kn....18/8/2011 so next week la kn ouchhh...xlame dh niiiiii........ ak satu habuk pon xulang kaji..... pegi kelasss jew tp ulang kajinye x blik umah simpan buke kt meja x bukak langsung so bila time ada test or exam ke mula la gelabah mcm nih....plizzz la shida eda bagunn la jgn duk mimpi jew kn....so start from now ak kena keja kerass ckitt....bayak dh tertinggal degan mane nk kena wt assgment lg waduhhh big problem kott....xd p jumpe MENTOR nk wt rujukan pasal subjek PMG  ak blur ckitt oh not bayak kottt langsung x tau 0-0 ini yg lg masalah hurmmm.....so kesimpulannye this week ak x blik la umah akak ak at AMPANG so mestiii R.I.N.D.U kt auni madiha....xpew minggu pas mid term ak blikk la so ley peyek2 diha....wait mak teh ok...tata u all smpai cnih dluu see again >_<

Wednesday, 3 August 2011

DugaAN d BuLaN mULia

salam sejahtera wt semua..today dh masuk hari ke- 4 umat islam berpuasa kn...cepat jew masa belalu rasa...hurmmm sebenarnye nk cerita pasal kejadian x d duga berlaku atas dri ku, my b dh takdir ak pada hari:
RABU 3/8/2011 JAM : 5-45 PTG ...ak dan housemate turun bawah nk p bli juadah buka puasa ngan tergesa2 turun n ak lak masa 2 baru pas masuk toilet perot meragam...so agak kalut la ckit ngan kad kuning pas keluar utk blik wekend  ak tertinggal so patah blik masuk blik n cari kad kuning , hadfon, dompet & duit, dlm kalut2 ak memng pasti sngt2 yg ak masukn duit RM 50.00 tu dlam poket seluar trek ak n terus turun bawah...1st lokasi ak masa 2 p hantar kad kuning kt pejabat hostel..and isi maklumat aduan rosakan brg..so after that ak p jumpe kak senior dlm 10 minit something la...so pas2 ak bangun nk p beli juadah buka puasa seluk poket seluar tgk2 duit  RM 50.00 dh xda ak gelabah p relx lg n try berfikir..so cari blik kt tempat2 yg ak pergi 2, memang dh xda REZEKI ak la kn duit 2 memng xda , so k la xboleh nk ckp ape dh memng takdir ak...myb ini adalah dugaan buat ak d bulan ramadhan ni...tp ak mengharapkn kepada sape2 yg jumpe 2 n rasa baik hati sila pulangkan balik la yek tp kalu dh xda rezki ak terima seadanye takdir n musibah yg menimpa... setiap ape yg berlaku pasti ada hikmah nye kn....ok la smpai cnih dlu yek ak dh xnk pkir lg sal nih juz nk tenangkan hati (^_@)

Monday, 1 August 2011

1st day sahur 2011

salam...n selamat menjalani ibadah puasa terutamanye wt keluarga ku my mom ,my dad ,my sis and my adik bongsuku & makcik ku sekeluarga (cik yoh ) at  kuantan jugak ,abang ku d pulau pinang .....3 org akak ak, d KL & semua keluarga ku d kg t"ganu....kawan2 ku in BLOG.FB.YM & yg mengenali dri ini  & semua umat islam.......(^_^)

ok dh abis bg ucapan ramadhan so nk mula mukadimah cerita d sebalik sahur  d perantawan 1st day hihihi....

kisah d pagi hari sudah tentu lah bersahur kan.....al kisahnye my sis pesan kunci jam kul 4.30am tau...so dh kunci la alam 2 memang berbunyi p biasa la kn 1st day puasa so agak lali la mata nih nk bangun, sllu puasa d umah my mom yg kejutkn degan ciap hidangan tunggu nk makan jew.....punye la malaz kn anak dara nih ak la 2 mengaku ok hihihi...... p skrg puasa d perantawan so kena wt sendri la semua tu  2 RAJIN laaa hihihi poyo jew...so kisah nye ak bagun kul 5 xd sahur lewat setengah jam kot...2 pon my sis yg kejut kn so bagun2 terus kupas bawang nk masak smbal sotong menu nye, tgah2 nk hiris bawang tetiba je TERDEnGAR BUNYI AZAN ooooohhhh... sangtt terkejut dh masuk imsak ke??? confius so ak berlari g depan ruang tamu nk pastikan btol ke x so memag btol la tepat jam 5.00 am...ak pun dh putus angin nk masak so terus tinggal mcm 2 jew n terus p toilet n amik wuduk solat subuh.... dh abis solat akak ak gelak2 n ckp die search tenet tgk waktu imsak kul 5.41 mcm 2 la, so lambat lg la an... ak terus bagun n sambung balik masak sampai siap hihihi...agak lucu la jugak an.... akhirnye sempat jugak bersahur >_< 

@ SEBENARNYE azan xd 2 nk kejutkan org bagun SAHUR  e2 jew kata abg ipa ak la hihihi....kesimpulanye pas nih xtertipu lg la kn ok xkn gelabah dh la pas nih... ak ciap call mak ak utk pastikan dh abis waktu imsak ke blom hihi.....d bulan puasa nih bayak dugaan so kena lah pandai kawal nafsu 2 ok tata....
smpai cnih dlu kali nih lain hari lain cerita lak so jgn lupa.... sana sini dalam senyum ada pahit & manis nye e2 la kisah ak mcm2 ragam kot hohoho.... >_<

Friday, 10 June 2011

JANGAN KAU PERGI

Tak pernah kurasa begini
kumenyintaimu sepenuh hatiku
ternyata hanyalah dirimu
yang mengerti aku sepenuh hatimu

Ku inginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku


Ternyata hanyalah dirimu yang amat ku rindu
kurindu selalu
kuinginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku


Janganlah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh


Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku
janganlah kau pergi


Read more: http://www.liriklagumuzik.co.cc/2010/11/lirik-lagu-jangan-kau-pergi-erry.html#ixzz1OtWiPVTa