Wednesday, 21 December 2011

Suami Yang Kubenci

salam ha! jangan salah faham pulak yek dengan tajuk entry aku kali ni hihihi.....ok selepas 4 hari menghabiskan masa degan ASST....NOVEL setebal 1056 m/s  yang penuh dengan cinta yang sangatt agung degan keislaman bom bastik hurmmmm.....so sekarang ikuti pulak degan kisah SYK....cerita berkisahkan sebagai kisah cinta yang lawak perasaan aku sepanjag menghabiskan novel nih macam-macam antaranya:


1. hahahahahh....lawak sangttt ketawa xkering gusi
2. kasih sayang yang ikhlas dari seorang suami buat si isteri
3. seorang isteri yang pada mula nya ego, berlagak, tp mudah tersentuh & baik hati sebenarnya
4. teruja jugak dgn watak pendenki, hati busuk, lurus bendul, watak nih buat ak sakit hati je rasa hihihi...over
5. lokasi dalam novel nih area KUANTAN sngt mudah utk di bayangkan hihhi..
6. ayat yang bersahaja cukup mudah utk d faham, xterlalu meleret...

e2 saja yg boleh d katakan bayak yg lawak sepajang membaca asik ketawa ngan gelagat watak-watak dalam novel nih...xrugi baca hihih... ok tata :)

Sunday, 18 December 2011

Kursus Membuat Roti Canai

 salam hujung minggu to all ok hari nih hari ahad 18/12/2011 so, nk bercerita cikit tentang kursus yang saya hadir pada pagi xd iaitu kursus roti canai hiihihi....berkobar-kobar nak belajar buat roti canai awal pagi bagun selalu bagun kul 10 after solat subuh tidur balik xsapan pagi pon xpew jnji dapat tdo sbab malam dh over night layan novel ok balik pada roti canai terbang nih, seronok gak dapat belajar wt roti canai nih, macam- macam ragam boleh tgk ada yang buat doh xmenjadi terlebih air lembek, pastu nk kena buat bola2 dia ada yang buat terlebih besar macam-macam la hahhaha....lawak je, tapi kan lagi lawak tengok time nak tebar roti canai hahhahahaha......xkering gusi ketawa xd macam-macam skill ada teringat lak CERITA SENARIO roti canai terbang hahhaha....ada yang give up buat sekali dh xnak buat dh...ok sekarang jomm kte tgk pic2 kursus menbuat roti canai weeeeeeeeeeeee.........>_<


ha time nih chef tengah terangkan  bahan2 utuk adunan roti canai
kalu korang perasan aku yang hujung skali tu and yang
muda sekali yang lain semua mak cik & pak cik je  hihih......

chef tengah bahagikan bahan-bahan untuk peserta berebut-rebut hihihi...


sesi mengilu tepung hurmmm...
penatt jugak tau uli-uli nih naik lengguh tangan 
                                             


selepas itu peroses membuat bulat-bulat yang nih la
ada yang buat terlebih besar and kecil 
taraaaaa...ha dah ciap pun nih my mom and mak cik
  sama kan muka mereka baju pon dah lebih kurang sama
yang sebelah kiri my mom, kanan  mak cik :) 

penerangan seterusny oleh chef  cara-cara nak tebar roti ..
yang nih la org semua excited nk belajar sebenarnye hahahhah
see org dh pro buat memang lah jadi kan??? mak  cik nih dh pandai sebenarnya
buat dh ada pegalaman jual and tebar roti hihihihi......
saya pon baru tau hari nih ok rasa kagum jugak la hihihi....


si kakak nak belajar buat si adik tgh mengajar  hihihi........

ok sampai sinih dlu yek nnti lain hari kte bercerita lagi, di masa lapang macam ni rasa seronok pulak belajar benda baru mcm nih, so pas nih boleh la buat roti canai at home xpayah nak beli kt kedai lagi buat sendri lagi sedap kot hehehehhe.....ok i will try at home pulak dh ada ilmu nih boleh la mencuba kan hihihi........tata salam

Saturday, 17 December 2011

ASST??? i love u

"AWAK SUKA SAYA TAK? Lebih sopan....lebih manis....untuk kita yang belum ada apa-apa ikatan. Cinta bagi saya hanya untuk orang yang sah dan halal iaitu isteri saya. Saya nak halalkan dulu perhubungan kita, baru saya cakap I Love You."

-----------------------------------------
bab 32
Hilman mengeluarkan sesuatu dari poket kotnya, sebentuk cincin.

" Cuba sarungkan…"
Aku ambil dan masukkan ke jari, muat.

" Cincin apa ini?"

" Cincin tunang kita."

Aku hampir tercekik.

‘ Hilman………mana boleh macam ini? Mak ayah saya tak tahu lagi. Ini cara barat. Saya kurang setuju."
Hilman selamba je, sibuk memecahkan telur ke dalam mangkuk.

" Itu cincin tanda. Bagi saya macam tunang la. Tanda yang awak sudah saya ikat. Yang lain – lain tu adat je. Yang ini antara kita berdua. Pasal mak ayah awak, jangan risau. Nanti saya uruskan. Satu – satu . Banyak sangat hal dan masalah yang berlaku."
Lega…..

Aku menghirup teh o panas perlahan – lahan. Hilman tersenyum ,

" Jangan risau…saya akan uruskan segalanya. Saya nak awak minta cuti setahun dari pihak universiti selepas kita kahwin. Nak honeymoon selama setahun."
Aku hampir tersemburrrrrrrr.

" Honeymoon setahun? Honeymoon apa tu? "
Hilman memandang aku pelik,

" Tak cukup ke setahun? Kalau macam tu hari – hari la kita honeymoon……."
Aku dah tercekik, tersembur dan terbatuk – batuk. Cepat – cepat aku tutup mulut dengan napkin. Tolong!


--------------------------------------
Sedutan bab 38

Amber merenung aku sinis,

" Who said I tak dapat lelaki itu? You should pity yourself..dapat sisa I."

" Bayangnya pun you tak dapat..sisa konon."
Amber gelak..sebiji macam tukang sihir dengan batang penyapu,

" Well..tak sangka…nampak macam tertutup tetapi berbaloikah bertikam lidah kerana seorang Damien….yang terkenal dengan playboynya? "

" Ermm…I tak bertikam lidah, cuma melayan salakan seekor anjing cacat yang confused gendernya ."
Amber berdiri,

"Well…I knew every inch of Damien. Di mana tahi lalatnya..di mana parutnya. I yang putuskan hubungan dengan dia. Bukan dia yang tinggalkan I. You’re just lucky…you dapat dia because I dumped him… "
Amber melangkah pergi dengan bersahaja,

" Amber darling…"
Aku memanggilnya, dia menoleh.

" Damien darling beritahu saya dia tinggalkan awak sebab awak ada satu tahi lalat yang besar di sebelah kiri punggung awak…sebesar ibu jari, dah la hitam , berbulu pula. Dia geli. " Aku mereka!
Amber berlalu pergi dengan pantas. Jahatnya mulut aku! Habislah Hilman kena sembur dengan Amber!
Ha ha ha ha ha

-------------------------
Sinopsis :

Kisah kasih sayang di antara Hilman Yong kacukan Korea - American - Cina dan Intan Zulaikha. Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh. Malangnya, kesampaiankah jodoh mereka apabila Hilman Yong seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam dari Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan lagi berselisih faham kerana ego seorang Intan.

Muncul pula Damien Yong yang sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksinya yang daring, sexy, nakal dan menggoda. Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata-mata untuk mendapatkan semula Hilmannya…seorang hamba Allah yang penuh kesabaran dan kesopanan.

Hilmanku…sifuku…kekasihku…Kembalilah…

" Saya tak pernah tinggalkan awak. Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak. Walau pun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa di sisi awak. Awak sentiasa di sisi saya, di sini…" Hilman Yong

" Don’t worry, I won’t kiss you. Saya tak cium sembarangan gadis. Saya tak ada selera dengan gadis biadab dan sombong seperti awak. Cik Zulaikha….saya nampak kehampaan di wajah awak. You really want me to kiss you. I can feel it. I can see it. From your eyes… your lips. Tetapi seperti saya cakap tadi, saya tak selera dengan orang biadab. Ciuman saya tidak semurah itu. Hanya untuk gadis yang bertuah dan terpilih saja." Damien Yong

" Saya akui saya gembira bersama Mr Damien..saya tak boleh menyembunyikan perasaan saya……tetapi perasaan saya terhadap Mr Damien sepertimana kita bersentuhan di malam itu. Boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium…..tetapi hanya di dinding kaca….ada batas dan sekatan. Yang tidak boleh dipecahkan……walau cuba dipecahkan…pasti kita akan cedera..ditusuk atau dihiris . Itulah Islam. Yang menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan. Hanya hubungan halal yang boleh melenyapkannya." Intan Zulaikha

Monday, 12 December 2011

Cinderella's Stepsister on TV2

salam haii u all kali ni nak kongsi pasal cita nun tajuk di atas sana ha! korang jam 5.00 pm at TV2 pasti aku depan tv duk tengok cerita ni la sedap layan habis...kadang-kadang aku terbabas tidur petang terlepas nak tgk mula-mula start cita selalu tengok time dah mula frust aku hihihi.....wokey jom tengok pelakon-pelakon dan hero-hero yg comel+cute hihihi....





Chun Jung Myung as Hong Ki Hoon
comel kan muke dia cute hihih....like <3

Moon Geun Young as Song Eun Jo
watak dia seorang yang penyabar xkan
nagis lau ape-ape sekali pon, keras kepala (^_^)  

Seo Woo as Goo Hyo Sun
yang ni watak die suka nagis,happy,periang kadang-kadang
mengada2 tapi sesuai je
 ngan die watak anak manja and anak orang kaya yang baik sebenarnya 


Taecyeon as Han Jung Woo
yang ni muncul sebagai adik EUN JO  peyelamat keadaan ok la hero ke-2








Monday, 5 December 2011

puding karemel

salam dan selamat pagi semua hari ni saya rasa saya rajin sikit nak buat kuih hihihi.....sebab my mom RQ nak makan puding karemel, so nk jadi anak yang baik saya pun buat dan  serch resepi dekat blog lepas tu jumpa la resepi at this blog http://dzanariah.blogspot.com/  , jadi saya pun nak cuba la buat sebelum ni memang lah pakai resepi sendri tapi rasa dia tak memuaskan la ada rasa pekat la, manis pahit la, so kali nih nak cuba la pulak resepi ni kalau sebelum ni saya lebih suka buat gula hangus tu  sampai hitam so that why la rasa dia pahit-pahit manis tapi sedap jugak sebenarnya heheh...tapi kali ni cuba lak resepi baru so nk tengok hasilnya dan rasa dia macam mana lak kan....so dah masak nanti boleh la makan untuk juadah berbuka puasa hari ini taraaaaa......see kat atas tu macam biasa pic saya copy tapi kali ni dari blog inspirasiku sebab saya ambil resepi dia untuk buat puding ni ok tata salam t.care >_<

7 hari mencintaiku 5 bintang !!!!!!

5 BINTANG 


yupppppp itu yang nak di sampai kan selepas habis mentelaah novel setebal 1000 lebih ni hampir memakan masa 3 hari untuk di habiskn, layan habis la novel ni penuh dengan perasaan bercampur-campur antaranye ialah : 

1. rasa sakit hati ngan watak Mia yang berlagak kaya 
2. geram sebab masih lg tak sedar diri dah jatuh miskin 
3. ada part yang suke buat fitnah even satu keluarga 
4. dendam yang di pendam akhirnya membawa padah
5. terlalu baik sampai org pijak kepala 
6.sikap tidak menghormati satu sama lain
7. talam dua muka
8. ada sinar keinsafan dalam diri bila di timpa musibah dan muhasabah diri 
9. kalau dah jodoh tak ke mana
10. akhirnya kebahagiaan menanti degan penuh debaran.......... 

ok hanya itu aje nk di ulas mengenai novel yg dah buat saya x tido lena asyik over night je sampai kul 2 3 pagi so kalau sapa- sapa nak tau ending cita nih sila lah menghayati sendri xrugi anda menghabiskan masa degan 7 HARI MENCINTAIKU.....ok wasalam t.care (@_^)

Sunday, 4 December 2011

bisik- bisik gelora by FAUZIAH ASHARI

SALAM....ok mood novel kan...seterusnya aku ada baca novel terbaru tulisan fauziah ashari setelah sekian lame menyepi.....pmjam dari kawan jugak ok novel ni aku suka jalan cerita die lain dari yang lain cikit kira xda la bosan baca ni ak nk share sinopsis die, nak tau sebab aku cakap jalan cerita die lain...hurmmmmm sebab hero dia dalam cita ni pada mulanya seorang penjenayah and bekas  banduan so e2 lah yang lain sikit dari pada kisah2 yang sebelum ni banyak tentang hero kacak anak kaya lah hurmmm mcm2 lah tp kali nih berbeza la ckit.....lau nk tau lg cuba baca sinopsis die......


5 star besttt!! 
Banin Arumi atau Umi adalah gadis nakal dan lincah. Bapanya, Tuan Akalil menghantar dia ke kampung agar anaknya itu akan berubah tingkah laku kerana kampung mentuanya jauh daripada kota.

Di kampung, Arumi telah bertemu dengan Jad Izzuddin, seorang pemuda yang alim di hadapan keluarga namun nakal di belakang mereka. Suatu hari tanpa diduga, Arumi dan Jad telah bertemu. Pertemuan itu telah menyatukan mereka ke alam perkahwinan.
Namun di hari pernikahan mereka, Arumi mendapat berita yang kedua-dua ibu bapanya menemui ajal dalam satu kemalangan jalan raya. Arumi mula benci pada Jad yang dianggapnya punca semua malapetaka ini berlaku.
Takdir ALLAH, pada hari yang sama, suami yang baru dinikahi ditangkap oleh pihak berkuasa dan disumbat ke dalam penjara. Apakah yang terjadi pada Arumi? Bagaimana pula dengan Jad? 

sardin roll

inti utk sardin roll 

tara dh siap boleh mkn 
morning all hihihi......hari nih nk bercerita pasal SARDIN ROll ok semalam aku duk umah so bosan sangat pas tu terbukak satu blog ni dia ada share resepi sardin roll so aku pon tetiba jadi rajin lak semalam, bukak peti ice tgk bahan-bahan nak buat semua ada dalam peti ice, so apa lagi aku pun try la buat actuallay benda ni  tersangat lah simple + mudah + senang nk buatnya tp semalam tertgk blog inspirasiku e2 yg follow nk buat sebab benda dh ada so dh buat cuba goreng xd hurmmm.....bestt boleh la lau dulu masa aku praktikal at RIDEL HOTEL dh nik muak buat and makn benda nih tp bila lame x mkn sedap pulak rasa hihihi....ok e2 je nk cita tata salam t.care semua >_<

p/s : maaf mcm biasa pic ak copy dari cik Google hihihi........        

BANDAR kuantan banjir.......

salam haii u all wt ape ek mlm2 nihh....ok kali nih nk bercerita tentang banjir ha, xd ada tgk pic kt page KUANTAN....ada org tag, bandar kuantan kt area megamall dh nik air oh...... god mcm x percaya lak p mane boleh e2 semua kerja tuhan kn lau die nk buat sekelip mata je dugaan and ada hikmah d sebalik nye right.....tp memng ada khabar berita yang kuantan akan ada gelombang ke -2 di landa banjir kajian cuaca ada bagi infor baru-baru ni....so memang betul la kajian tu tapi hari ni tak ada la ujan lebat sangat lau nk ikot kan kt kawasan umah saya la...tapi bandar kuantan x tau la..ada orang cakap air pasang entah la tak tahu mane satu yang betul sebenarnya sy pon xtau xdapt info yg tepat......maaf pic nih sy amik dari fb copy and paste ,ok ni lah pic yang sy tengok xd nk share cikit la ngan u all semua :)
PANDANGAN dari jauh lokasi areal megamall 
xsure kt mane tapi rasa nya depan CIMB megamall