Wednesday, 13 August 2014

selamat hari raya + weeding day

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHRI DAN BATIN KEPADA SESIAPA YANG MENGENALI DIRI INI , ANDAI ADA SALAH DAN SILAP SAYA SEPANJANG PERKENALAN KITA DALAM GURAU SENDA OR SEBAGAINYA OK 0-0

Sebenarnya tahun ni tak bergambar sangat untuk hari raya, di sebabkan banyak kenduri sana dan sini....so gambar raya pun dh lupa nak snap but i just want to share picture masa my only one brother weeding hari tu. so jom layan gambar-gambar weeding abe saya deh....this year tak dok gambar raya laaa..... okey jom....jom boleh la tgk gambar terbaru aku yang dah semakin tembam ni okey ^_^


we are girl
my brother and my kak ipa

bersiap-siap nk bertandang ke rumah pengantin perempuan with abg ipa




bergambar satu keluarga

going back to kuantan




Kenduri di belah kuantan pulak ya tema nya biru + kuning





Hasil tangan aku n my sis hurmmm...penat nk siapkn 100 kuntum ni

Pukul 4 pagi aku tidur nak siapkan benda ni hanya 2 jam je aku tidur

Dan hasilnya yang memuaskan hati aku tara... PELAMIN HASIL TANGAN AKU N MY SIS
Dalam bilik ni pun hasil tangan aku jgk walaupun pendek aku gagahkan juga panjat tangga la kan
THE END konon -konon outdoor la...bergambar pn  xpayah upah orang semuanya sendiri ok jimat kos ... 3Dara yang belum berpunya lagi hihihi....

Saturday, 26 July 2014

To my self

Aku suatu ketika dahulu......But ALLAH s.w.t always with me ahamdulilah syukur! Bila mana kita alpa denganya.....hati kecilku terasa bila terbaca status by Little Khaleefah,,,,,,, memang terkena kt batang hidung aku satu persatu kata-katanya & ayatnya memang terkesan akan hati ku, lalu aku terasa nak share untuk di jadikan one of the  motivation to my own self, Alhamdulillah berkat bulan yang muia ni aku di beri petunjuk dan hidayah olehnya subahanallah tq Allah swt.....
"copy n paste from little kahaleefah status on FB"
26Ramadhan
"Semua benda payah." Desis hati kecil.

Rasa nak..
Meraung sekuat hati.
Menangis berbaldi baldi.

Dulu.
Semua baik baik saja.

But then.

Semuanya berubah.
Semuanya makin payah.
Semuanya perlu bergegas.

Aku LETIH.

Assignment berlambak. Quiz test quiz test. Tambah tambah dah nak dekat final. Tanpa paham konsep setiap subject. Dengan diri yang tak terurus. Hati ni. Sakit. Kosong. Everything is not fine. Fikiran hanya focus soal assignment, revision tutorial, project. Urusan dunia. Semuanya kacau bilau. Huru hara! Letih penat!

Aku fed up. Dan give up.

But then again.

I was looking through the windowsill. While the rain is pouring. Beautiful. Subhanallah. Ah! Malas nak melayan kerja yang berlambak atas meja. Pen di flip 360 darjah. Buku bersepah atas meja. Laptop dibiar habis battery sia sia.

Pandangan dihala ke luar tingkap.

"Mesti ada satu benda atau something lah yang buat kau jadi tak terurus macamni."

Berdesing telinga.

"And why don't you reflect yourself first before assuming others as wrong?"

Hangat.

Pipi hangat dengan cecair jernih.

"Kau sebenarnya jauh dari Allah. Bukan Allah yang menjauh. Tapi kau. Kau yang menjauh. Kau yang letak tembok. Kau sendiri yang put a distance between kau dengan Allah in order to achieve kau punya mission kat dunia. Dunia SEMATA. you know what? Kau tak bersyukur. Lupa diri."

Dushhh.

And yes it's true. Sebabkan masa tak cukup dan terkejar masa nak study sampai tinggal tak baca langsung Quran? Sebabkan ada kelas straight berderet sampai lewatkan waktu solat and sampai kena qada' balik sebab tertinggal? OH! Sebabkan kepala semak dengan assignment and tugasan dari lecturer so lupa and lalai akan tugas sebagai khalifah kat dunia? Sampai lupa? HOW COULD I. ZALIM TERHADAP DIRI SENDIRI. Allahuakbar..

Nangis. Serious.

N/p : don't forget Allah // Farid Sanullah

"You're down and out.. you just can't cope.. You wanna shout you lost all hope.."

Yes..

"On your knees.. begging please.. You turn and pray to find your way.."

Tears..

"Hey.. you make doa.. Allah's there.. whoever you are cos He cares..."

And when He cares..

"Then you forget.. to say thankyou Allah.. you forget to say In shaa Allah.. You forget to say Subhanallah.."

Such ungrateful me..

"Lets flashback lets backtrack.."

Ya Rabbi.

Aku jauh dariMu. Sebab tu hidup aku kelam. Huru hara. Aku lalai. Dah lama tak baca Quran dengan hati. Dah lama tak boleh menangis bila dengar ayatMu. Aku lalai. Lalai sangat..

"Therefore remember Me (Allah), I will remember you. And be thankful to Me (Allah), and do not be ungrateful to Me (Allah)." AlBaqarah [152]

Sticky note ditampal ke board. "Kau daie dan juga mad'u kalau kau nak masuk Syurga. Be a true Muslim. Sejati." Tampal ke board. Sambil sengih.

Allah tengah tengok aku. Allah lihat setiap usaha aku. Malu lah kalau aku sengaja buat buat lupa akan Dia. How could i. Berdoa minta Allah kabulkan permintaan tapi tak pernah nak please Allah sungguh2.

Dear myself,
Tolonglah berubah. In order to achieve Jannah. Seimbangkan urusan dunia dan akhirat. Dunia kita genggam. Akhirat kita peluk ketat ketat. Decide. Nak jadi macam mana.

To live well or hell, we choose.

Senyum. "Aku. Khalifah Allah. Aku. Dai'e dan insha Allah bersedia jadi mad'u"

Forgive and forget all harm that others have caused you. Forgive as many times as you want allah to forgive you. Forgive me too then. Sengaja atau tak sengaja. May Allah bless.

-Ed-




p/s : Kadang-kadang kita terlalu asyik dengan dunia dan lupa untuk berkhidmat pada pencipta kita dan minta petunjuk darinya....saya selaku hambanya yang banyak khilaf ingin muhasabahdiri mohon jasa baik orang di sekeliling ku bantu aku untuk berubah ke jalan yang di Redhai & Rahmati oleh Allah s.w.t...jom kita sama -sama bermuhasabahdiri dan mencari jalan yg diredhainya in sha allah..janji Allah itu pasti :: sabarituindah:: 


    

Saturday, 5 April 2014

penulis novel : Ustazah Fatimah Syarah



Assalamualaikum sedikit perkongsian....memandangkan aku ni seorang peminat novel this is the second time dapat jumpa my favourite penulis novel secara life "Ustazah Fatimah Syarha" ,  she is very nice person very humble!  Nak tahu kenapa aku cakap dia macam tu, sebab for the  fist time jumpa aku salam nak cium tangan dia then di tarik balik tangan aku pastu peluk....then dia ckp "eh..eh..eh jgn  xperlu"  kemudia dia pulak yg cium tangan aku baik....sangat terkejuttt ok ....for the second time meet she is very nice person always in smile!! .....dah lama nak berjumpa beliau akhirnya tercapai jugak impianku sebab dah banyak kali kawan ajak tapi rezki tak memihak pada aku ,but this time....rezki berpihak kepada aku Alhamdulillah..

ok actually masa dengar usrah dia hari tu aku sikit pun tak tgk lain penuh penghayatan &  sangat terkesan dengan penyampaian dia, menusuk ke hati ku , tq ustazah sedikit ilmu yang aku dapat ini akan di guna pakai untuk memperbaiki kelemahan diri  ini. Banyak lagi benda yang perlu aku belajar...belajar ...dan terus belajar until find the right way because tak rugi belajar kerana ilmu di dada itu perlu!















Sunday, 23 March 2014

Ya Maulana " Hana Ilhami"





Assalamualaikum...ok lagi cerita pasal novel seperti yang sedia maklum la ya!  that my hobi, cuma nak share je my new collection in my blog ! but tak tahu la bilo la nok start bacanyoooo...page number 1021 hurmmmm....perlu ada masa yang sesuai untuk menghayati kisah "Ya Maulana penulis HANA ILHAMI" . Penulis ni aku tak pernah familiar pun 1st time, tapi jalan cerita dia Macam best je Macam tertarik je.....kau memang the bom kebabooo hihihihih......over pulak ya tapi tak pasti lagi la sebab tak start baca lagi wait n see berapa bintang i will give hihihi..... ^_^ 


Dia Disanjungi kerana ilmu 
Dia Disayangi Kerana Bakti 
Namun Takkala Badai Datang Menguji 
Mampukah Imannya Teguh Bertahan 
Ataupun Karam di Tengah Lautan. 

Maulana...Tegar mencari jalan keredaan Tuhan....




p/s : Lama dah tak membaca....so bila lama tak membaca jadi malas je rasa,  tapi orang kata nak menuntut ilmu tak boleh la malas-malas dan banyak alasan itu dan ini.... nanti ilmu pun susah nak masuk kan???  so jangan jadikan satu alasan untuk diri sendiri. To Norshahida Bt Mat tlg jgn jd pemalas sangat ya try to be positive not negative.

 " USAHA TANGGA KEJAYAAN" remember that!! ^_^ 


Saturday, 8 March 2014

Selamat Hari wanita Sedunia



:: Assalamualaikum :: 

Okey...... seperti yang sedia maklum la kan pada hari sabtu 8/3 2014 adalah hari WANITA SEDUNIA !! but i hope not too late to wish, firstly SELAMAT HARI WANITA to my mom Pn. Zubaidah Bt Jusoh....terima kasih ma kerana melahirkan saya di dunia ni, mohon restu dan keberkatan dari mu dunia dan akhirat atas jasa dan pengorbanan yang tak terbalas, because hanya allah saja yang mampu membalas segala jasa-jasamu, terutamanya kesakitan Ma tanggung untuk melahirkan saya di dunia ni! Syukur Alhamdulillah Ya Allah kerana aku di lahirkan sebagai seorang wanita ^_^



TO ALL WOMEN IN THE WORLD, I WISH HAPPY WOMEN'S DAY Celebration  
::SHOW UR HAND :: &  :: SHOW YOUR HEART ::



Read this,ladies sedikit perkongsian bersama In sha allah 

Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan???" Tuhan menjawab,"Sudahkah engkau melihat dgn teliti setiap yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan". Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!" Tuhan menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari". Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?" Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata." "Untuk apa???", tanya malaikat. Tuhan melanjutkan,"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, kerisauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan kebanggaan, serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita. Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki, dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri, dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan, mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu, bahkan tertawa ketika ketakutan. Dia berkorban demi orang yang dicintainya, dia mampu berdiri melawan ketidakadilan, dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang, dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia, dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran. Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian, tapi dia mampu mengatasinya. Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka. Allah S.W.T berfirman: "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan." "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. " "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh." "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya." "Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya." "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu." "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." "Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada." "CINTANYA TANPA SYARAT." *Allahuakbar... specially dedicated to Ibu. Ibu disana dan Ibu disini. Istimewanya seorang ibu, dan beruntungnya dijadikan sebagai seorg wanita.
SELAMAT HARI WANITA SEMUA💞💞




p/s : sumber copy & paste from FB Sahimih Soudih TQ :) 





















Wednesday, 26 February 2014

Jom Zikir


Assalamualaikum 

Wahai sahabat semua kita adalah hambanya marilah kita berzikir kepadanya 
::JOM ZIKIR by heliza helmi  ::
tambahkan pahala dengan berzkir Pagi ....Petang.... Malam 
5x 1 hari jangan tingal walaupun sekali 

DENGAN megigati Allah hati kita akan tenang  
:: Allah always with you ::



Photo: Like dan Share Dulu..

 Baru katakan 'Aamiin' di komentar
p/s : seperti biasa sumber copay n paste (^_^) 

Monday, 3 February 2014

Moga Sentiasa m'jadi AMALAN harianku

 


            
EMPAT HAL SEBELUM TIDUR WALAUPUN KITA SEBOK DENGAN TUGAS HARIAN KITA.

Rasulullah berpesan kepada siti Aisyah ra.

“ Ya, Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara yaitu :

1. Sebelum khatam al-Quran
2. Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat
3. Sebelum para muslimin meridhai engkau
4. Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah “

Bertanya siti Aisyah :
“Ya Rasulullah ! bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika? “

Rasulallah tersenyum dan bersabda :

1. “Jika engkau akan tidur , membacalah surat al –Ikhlas tiga kali
Seakan-akan engkau telah meng-khatamkan Al-Quran

” Bismillaahirrahmaa
nirrahiim,
‘Qul huallaahu ahad’ Allaah hussamad’
lam yalid walam yuulad’
walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3x ) “

2. "Membacalah shalawat untukku dan untuk para nabi sebelum aku" maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat
“ Bismillaahirrahmaa
nirrrahiim, Allaahumma shallii ‘alaa saiyyidina Muhammad wa’alaa aalii saiyyidina Muhammad ( 3x ) “

3. “Beristighfarlah” untuk para mukminin maka mereka akan meridhai engkau

“ Astaghfirullaah hal 'adziim al lazhii laa ilaaha illaa huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih ( 3x )

4. Dan perbanyaklah “bertasbih, bertahmid , bertahlil dan bertakbir” maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah

“ Bismillaahirrahmaa
nirrahiim, Subhanallaah Walhamdulillaah Walaa ilaaha illallaah hu wallah hu akbar
( 3x )

Sampaikanlah kepada orang lain,
maka ini akan menjadi Shadaqah Jariah pada setiap orang yang anda kirimkan pesan ini, dan apabila kemudian dia mengamalkannya, maka kamu juga akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat.... آمِيّنْ...







"SUMBER COPY & PASTE AT FB" 

:: ilmu di kongsi moga mendapat manfaat bersama In Shaa Allah ::

Sunday, 2 February 2014

Melayan Si Diha dan Haiqal

Assalamualaikum 
Kali ni malas nak bercerita itu dan ini....nak biarkn gambar ini  berbicara sendiri dengan melihat dan mentafsir mengikut akal fikiran anda sekalian hihihihihi...........kepenatan nak membebel banyak-banyak,  so biar kan saja kenangan yang tercipta ini berbicara sendiri.
(^_^)

:: kerana SANA SINI dalam senyum ada pahit & manisnya ::